Peanøttsmør

Hvor kommer peanøttsmør fra?

I 1930-årene gjennomlevde Amerika en dyptgripende økonomisk krise. En årsak var et enormt overskudd av landbruksprodukter, som peanøtter. Dette skjedde fordi Amerika hadde dyrket rikelig med ekstra produkter for å støtte første verdenskrig. Da krigen var over begynte Europa å dyrke sine egne produkter igjen og prisene falt over hele verden. Den amerikanske regjeringen ba folk komme opp med et billig og næringsrikt produkt. Det var slik peanøttsmør ble født.

Forskjellige nøtter

Peanøtter er ikke nøtter

Peanøtter blir ofte sett på som en nøtt fordi de inneholder lignende næringsstoffer, som vitamin B1, vitamin E, jern, kalsium, kalium, magnesium, umettet fett og proteiner, men peanøtter har egentlig ingenting med nøtter å gjøre. Peanøtter faller inn under belgfruktene og er i slekt med bønner, erter og linser. Det er fordi nøtter er tørre frukter med hardt skall og vokser på et tre. Peanøtten, derimot, vokser under jorden og er en tørket belg.

Peanøttplanten er bra for planeten !

Peanøttplanten absorberer ikke bare næringsstoffer, men den fanger også opp nitrogen fra luften og avsetter dette i bakken, og gjødsler dermed sin egen jord og beriker den. På denne måten slipper bøndene å bruke kunstgjødsel eller husdyrgjødsel. Peanøttplanten bruker mye mindre vann og CO2-utslippet er mye lavere enn nøtter.
Fun fact: Bytter du ut kjøtt med peanøttsmør, så sparer du over en kilo nitrogen og over 500 liter vann til hver lunsj.

Trekk peanøtter ut av bakken

Vårt peanøttsmør

Peanøttplanten er bra for planeten, og vi vil at peanøttsmøret vårt skal være bra for mennesker. Derfor inneholder peanøttsmøret vårt kun naturlige ingredienser. Basen til peanøttsmøret vårt består av de smakfulle peanøttene (høstet i Argentina), en bitteliten bit salt for en enda bedre smak og kokosolje. Palmeolje vises ikke i glassene våre!
Med våre mange forskjellige smaker kan du fortsette å variere. Peanøttsmøret vårt er håndlaget med mye kjærlighet, noe som gjør hvert glass unik. Og det som er det desidert viktigste: vårt peanøttsmør er rett og slett verdens beste!

Jan & Samantha